Štúrov Zvolen

8. mája 2017
„Aký je človek sám, taká je aj jeho reč…“ povedal Marcus Tullius Cicero, jeden z najvýznamnejších rečníkov éry Starovekého Ríma. Práve takéto myšlienky sú základom rečníckeho umenia aj dnes. A umenie rečniť, čiže voľne rozprávať pred publikom, sme si overili v školskom kole celoslovenskej súťaže v rétorike, Štúrov Zvolen, pomenovanej po prvom slovenskom významnom rečníkovi.

Dnes vieme, že vyspelá spoločnosť nemôže fungovať bez kvalitnej verbálnej komunikácie. No práve v dnešnej dobe médií a internetu musíme klásť väčší dôraz na skvalitňovanie takejto komunikácie a rozvíjať schopnosť človeka hovoriť voľne, isto, zrozumiteľne, zaujímavo, presvedčivo, kultúrne a kultivovane pred väčším počtom ľudí, čiže rečniť. A to je aj cieľom súťaže Štúrov Zvolen – rozvíjať  verbálne komunikačné schopností žiakov, skvalitňovať ich rečový prejav a rozvíjať vzťah k rodnému jazyku.

Odbornú porotu viedol kňaz, výborný rečník a spisovateľ, Jozef Kozák, pre ktorého je rétorika súčasťou povolania. So svojimi skúsenosťami a radami sa ochotne podelil a navodil dobrú uvoľnenú atmosféru pre rečnícke výkony našich súťažiacich. Aj vďaka tomu sa nám podarilo nájsť talentovaných rečníkov a vzájomne porovnať ich schopnosti.

Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách. Úlohou žiakov 4. – 6. ročníka bolo reprodukovať vylosovaný text a odborná porota sa zamerala na hodnotenie súvislého jazykového prejavu, obsahovú a formálnu správnosť reprodukcie, časový limit, no najmä na vlastné dotvorenie a vypointovanie príbehu. Žiaci 7. – 9. ročníka mali náročnejšiu úlohu. V 1. časti súťaže mali vyjadriť vlastný názor vo forme úvahy a v 2. časti vyjadriť názor na vyžrebovanú tému bez obmedzenia rétorického žánru. Porota si tentoraz všímala obsah a kompozíciu prejavu, verbálne rétorické schopnosti a celkový vzhľad.

Táto súťaž patrí k tým najťažším, keďže sa žiaci nepripravujú vopred ale priamo na mieste. Preveruje sa dar reči, improvizácia a fantázia súťažiaceho. Na samotnú prípravu majú súťažiaci 15 minút a ich samostatný rečnícky prejav by mal trvať 3 – 5 minút. Splniť tieto podmienky bolo náročné, preto všetci súťažiaci, ktorým sa to podarilo, sú víťazi. Napriek tomu porota vybrala tých najlepších rečníkov:

I.   kategória: žiaci 4. – 6. ročníka:

1. miesto: Tamara Fiľová (IV.A) a Alexandra Niemčická (VI.A)

2. miesto: Barbora Fiľová (IV.A)

3. miesto: Richard Čisľak (V.A) a Richard Petija (V.A)

Čestné uznanie: Vanesa Vahovičová (IV.A), Alexandra Szabóová (IV.A), Richard Mažerik (IV.A),

Šimon Čura (IV.A), Bianka Polovková (VI.C) a Ema Cipková (VI.C).

II.  kategória: žiaci 7. – 9. ročníka:

1. miesto: Kamila Bonková, IX.A a Dominika Petrocová (IX.A);

2. miesto: Veronika Dlugošová (VII.A);

3. miesto: Katarína Čurillová (VII.C);

Čestné uznanie: Adam Zavacký (VIII.A), Alexandra Babjaková (VIII.A).

Súťažiace umiestnené na prvých miestach absolvovali ešte jedno „rozstrelové“ kolo s cieľom vybrať reprezentantov školy so stabilnými výkonmi. Na okresné kolo postupujú naše najlepšie rečníčky – Tamarka Fiľová a Kamilka Bonková. Obom dievčatám držíme palce a ešte raz zdôrazňujeme, že víťazom rétorickej súťaže je každý, kto dokáže s krátkou prípravou súvisle a zmysluplne rozprávať tri minúty. Blahoželáme !

Response code is 404
Response code is 404
Response code is 404

Mgr. Jitka Fiľová

 

Kalendár

máj 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish