Dohoda o našich právach :)

7. februára 2017

Dieťaťom som ja a všetky deti, ktoré ešte nedosiahli vek  18 rokov.

SOM  DIEŤA !

Všetky štáty, ktoré prijali tento Dohovor, musia rešpektovať všetky naše práva prijaté v tomto Dohovore. Tieto práva patria každému z nás bez ohľadu na to, akých máme rodičov, alebo čím sú naši rodičia, a to bez ohľadu na farbu pleti, pohlavie, jazyk, náboženstvo, telesnú a duševnú spôsobilosť, alebo či sú bohatí, či chudobní, akú politickú stranu uprednostňujú.

To, čo je potrebné pre mňa ako dieťa, je na prvom mieste.

Mám právo žiť.

Mám právo na vlastné meno a mám právo poznať svojich rodičov. S rodičmi máme právo byť registrovaní a mať štátnu príslušnosť.

Mám právo žiť s rodičmi a nesmiem byť vzaté od rodičov bez vážneho dôvodu.

Mám právo žiť s rodičmi v jednej krajine.

Nikto ma nesmie uniesť do inej krajiny. Ak sa tak stane, štáty sa musia usilovať o môj návrat späť domov.

Mám právo povedať, čo si myslím, slobodne sa vyjadriť o všetkom, čo sa ma týka. Mám právo byť vypočuté a môj názor sa má brať vážne.

Mám právo na informácie. Môžem vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie akéhokoľvek druhu akýmkoľvek spôsobom, ale nesmiem pri tom útočiť na iných a musím rešpektovať práva iných ľudí.

Mám právo slobodne myslieť a vyznávať svoje náboženstvo. Moji rodičia ma majú naučiť, čo je dobré a čo zlé.

Mám právo stretávať sa s kamarátmi a inými ľuďmi, pokiaľ to neobmedzuje práva iných.

Mám právo na svoje súkromie, rodinu, domov. Môžem si písať denníček a nikto mi doň  nemá právo pozerať. Moja školská taška je moje súkromie a nikto mi z nej nemôže nič vziať bez môjho súhlasu.

Mám právo získavať informácie aj z iných krajín, a to cez televíziu, internet, noviny atď. Rodičia mi musia zabezpečiť, aby som dostávalo informácie, ktorým rozumiem.

Obaja moji rodičia, teda mama aj otec, sú za mňa zodpovední. Sú zodpovední za moju výchovu a musia robiť pre mňa to, čo je pre mňa najlepšie.

Nesmie mi nikto a žiadnym spôsobom ubližovať. Musím byť chránené pred urážaním, zneužívaním, zanedbávaním  a násilím. Ani rodič mi nesmie ublížiť.

Ak nemám vlastnú rodinu, mám právo na zvláštnu ochranu a pomoc.

Ak by som malo byť adoptované, musia mi zabezpečiť, čo najlepší spôsob adopcie.

Ak by som bolo utečenec, (muselo by som opustiť krajinu, pretože život v nej by bol pre mňa nebezpečný), mám právo na zvláštnu ochranu a pomoc.

Ak by som bolo postihnuté dieťa, mám právo na špeciálnu starostlivosť a vzdelávanie, a to tak, aby som mohlo vyrásť tak, ako ostatné deti.

Mám právo na zdravie. Pokiaľ je som choré, mám právo na lekára a lieky. Rodičia sú povinní zabezpečiť, aby som neochorelo tým, že mi poskytujú stravu a starajú sa o mňa.

Mám právo na istú životnú úroveň. Rodičia alebo iné dospelé osoby mi majú zabezpečiť jedlo, oblečenie, bývanie atď..

Mám právo na vzdelanie. Základné vzdelanie je bezplatné. Mam mať možnosť chodiť aj na strednú školu.

Mám právo rozvíjať svoj talent, duševné a telesné schopnosti. O to sa majú postarať moji rodičia svojou výchovou. Výchovou by som mal získať úctu voči rodičom, kultúrnej identite, prostrediu, v ktorom žijem a voči hodnotám iných, a tým by som mal byť pripravení na zodpovedný a pokojný život v slobodnej spoločnosti, rešpektujúc práva iných ľudí a moje okolie.

Pokiaľ by som mal inú národnosť, patrilo by som k inej etnickej skupine alebo jazykovej či náboženskej menšine, mám právo vyznávať moju kultúru, ktorá sa s tým spája.

Mám právo na voľný čas, hru, oddych primerane môjmu veku.

Mám právo na ochranu pred ťažkou prácou. Nesmiem ťažko pracovať. Pokiaľ by mal niekto zisk z mojej práce, musím dostať za svoju prácu primeranú mzdu.

Mám právo byť chránené pred drogami a ľuďmi, ktorí ich vyrábajú a predávajú.

Mám právo na ochranu proti pohlavnému zneužívaniu. Znamená to, že nikto ma nesmie fotiť a dotýkať sa ma, alebo ma nútiť povedať veci, ktoré povedať nechcem.

Nikto ma nesmie uniesť ani predať.

Nesmiem byť trestané mučením, ponižovaním alebo akýmkoľvek ubližovaním.  Nesmiem byť väznené. Pokiaľ by som bolo väznené, mám právo na špeciálne zaobchádzanie a moji rodičia ma môžu pravidelne navštevovať.

Mám právo na ochranu v čase vojny. Nesmiem bojovať    vo vojne.

Ak by som bolo zranené alebo zanedbávané, mám právo na osobitnú starostlivosť a zaobchádzanie.

Ak by som bolo obvinené z trestného činu, mám právo na obhajobu. Musia so mnou zaobchádzať s úctou a mám právo, aby mi vysvetlili čo sa okolo mňa deje.

Štát má každého informovať o tomto Dohovore.

Dané v New Yorku 20. novembra 1989.

Spracovala: Mgr. Petra Šedzmáková

Kalendár

február 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish