NAŠA JANKA V RÁDIU REGINA

22. januára 2020

Začiatkom jesene v minulom roku Rádio Regina Košice vyhlásilo 1. časť súťažnej prehliadky detských spevákov  ľudových piesní pod názvom „REGINKA SPIEVA“. Cieľom je rozvíjať tvorivosť, schopnosti i talent u mladej generácie, zachovávať odkaz našich predkov v oblasti folklóru.

Podmienkou bolo poslať nahrávku jednej ľudovej piesne so sprievodom do rozhlasu, čo sa nám podarilo na „prvý šup“ v našom školskom nahrávacom štúdiu – v učebni hudobnej výchovy. Rozhlas to odvysielal, odborníci posúdili spevácky výkon (RNDr. Milan Rendoš – redaktor rádia Regina, PaedDr. Anna Derevjaníková, PhD. –  vysokoškolská pedagogička) a poslucháči hlasovaním rozhodovali, kto postúpi na prvý galakoncert.

Žiačka našej školy, Janka Magurová zo VII.B triedy, svojím výkonom získala dostatočný počet hlasov od poslucháčov (bolo ich vyše sedemsto – pozn. autora) na to, aby sa zúčastnila 17. decembra minulého roku spolu s ostatnými šiestimi finalistami jesennej časti nahrávky v Rádiu Regina RTVS v Košiciach.

Okrem súťažnej piesne Janka zaspievala aj  dve vianočné koledy, tak ako i ostatní jej kolegovia speváci. Z úst poroty jej boli adresované za  vynikajúci umelecký výkon slová chvály a uznania. Záznam z koncertu „REGINKA SPIEVA“ bol následne odvysielaný dňa 24.12.2019 o 13-tej hodine. Zostrih  galakoncertu odvysielala RTVS na dvojke 17.1.2020  v relácii Regina. Mladých interpretov sprevádzala Ľudová hudba Milana Rendoša z Košíc.

Po predchádzajúcej úspešnej reprezentácii Humenného i našej školy  na  Festivale MAKOVICKÁ STRUNA, kde jej  vo veľmi silnej konkurencii porota udelila cenu primátora mesta Bardejov  za vynikajúcu interpretáciu piesne, som presvedčený, že Janka si predovšetkým svojou skromnosťou, pracovitosťou i láskou k ľudovému umeniu získava sympatie u mnohých ľudí. Veď nečudo, láska k umeniu našich predkov je silný fenomén. Nemala by poznať závisť, má ľudí spájať, nie rozdeľovať.

                                                                                                                           Mgr. Ján Olekšák

 

Kalendár

január 2020
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish