JEDNORÁZOVÝ PRÍSPEVOK PRE PRVÁČIKOV

11. októbra 2018

Prváčikovia už čoskoro získajú jednorázový príspevok 150 eur od radnice, samospráva ukončila kontrolu splnených podmienok na získanie tohto benefitu.

Mesto Humenné prišlo tento rok s novinkou získania benefitu 150 eur pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku. Za účelom jeho získania bolo potrebné splniť niekoľko podmienok.

 

Jednorázový príspevok pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku

V zmysle „Zásad poskytovania jednorazového príspevku pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku v meste Humenné“ poskytne radnica jednorázový príspevok 150 eur na jedno dieťa pri nástupe na povinnú školskú dochádzku oprávnenej osobe pri splnení nasledujúcich podmienok:

  • trvalý pobyt dieťaťa na území mesta trvá viac ako 24 mesiacov pred nástupom na povinnú školskú dochádzku a v čase poskytnutia príspevku trvá,
  • dieťa nastúpilo na plnenie povinnej školskej dochádzky na základe rozhodnutia riaditeľa,
  • nárok na príspevok vzniká iba raz na to isté dieťa,
  • finančný príspevok bude poskytnutý oprávnenej osobe prostredníctvom základnej školy, ktorú dieťa navštevuje,
  • oprávnená osoba nemá voči mestu finančný záväzok, čo potvrdí čestným vyhlásením priamo v žiadosti.

Na základe zápisov do 1. ročníka bolo všetkým zákonným zástupcom detí, ktorí spĺňajú podmienku „trvalý pobyt dieťaťa na území mesta trvá viac ako 24 mesiacov pred nástupom na povinnú školskú dochádzku a v čase poskytnutia príspevku trvá“ zaslané oznámenie, symbolická poukážka a formulár žiadosti o poskytnutie tohto príspevku. Vyplnenú žiadosť bolo v zmysle Zásad potrebné zo strany zákonného zástupcu predložiť do 15. septembra 2018 tej základnej škole, na ktorú dieťa nastúpilo. Nie všetci si žiadosť aj podali.

Na základe Eduzberu počtu žiakov na jednotlivých školách bolo zistené, že k 15. septembru tohto roka navštevuje základné školy v Humennom spolu 3 298 žiakov a prvákov je 380. Z toho je 237 s trvalým pobytom v meste Humenné. V rámci poskytnutia 150 eurového benefitu Odbor školstva MsÚ starostlivo preskúmal všetky predložené žiadosti o poskytnutie jednorázového príspevku pre prváčika.

 

V zmysle Zásad poskytovania jednorázového príspevku pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku v meste Humenné bolo kontrolou zistené, že približne v sedemdesiatich prípadoch má oprávnená osoba voči mestu finančný záväzok, a preto im nebude možné poskytnúť finančný príspevok.

Samospráva aktuálne ukončuje kontrolu splnených podmienok a v priebehu budúceho týždňa uvoľní finančné prostriedky základným školám, ktoré ich bezhotovostne poukážu na bankový účet oprávnenej osoby.

Kalendár

október 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish