Logická olympiáda a seminár Rozumieme nadaným

29. apríla 2018

V Prešove sa už po 6-krát  zišli nadané deti z celého Slovenska na finálovom kole Logickej olympiády nadaných žiakov. Logické myslenie si zmerali nadaní žiaci zo všetkých kútov Slovenska. Celoslovenskému kolu predchádzali školské kolá, do ktorých sa zapojilo spolu  2300 žiakov.

Logická olympiáda je určená žiakom so všeobecným intelektovým nadaním vzdelávaných v triedach pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním, ale aj pre žiakov so všeobecným intelektovo nadaním integrovaných v klasických triedach.

Našu školu reprezentovali víťazi školského kola:

  • v kategórii A (žiaci 1.-4. roč. ZŠ) – Patrik Mačoško /IV.A/ a Alenka Ždiňáková /IV.A/;
  • v kategórii B (žiaci 5.-9. roč. ZŠ) – Ivan Gavula /VIII.A/ a Samuel Taňkoš /VII.A/.

Naši žiaci si viedli na celoslovenskom kole veľmi dobre a spomedzi vyše 100 finalistov celoslovenského kola sa umiestnili na pekných miestach. V kategórii A sa umiestnil Patrik Mačoško na 17. mieste s počtom bodov 18/12+6/ a Alenka Ždiňáková na 21. mieste s počtom bodov 18 /13+5/. Na porovnanie víťaz mal 26 bodov /16+10/. V kategórii B sa umiestnil Samuel Taňkoš na 15. mieste s počtom bodov 24 /12+12/ a Ivan Gavula na 25. mieste s počtom bodov 21/10+11/. Víťaz v tejto kategórii získal 31 bodov /17+14/. V tejto kategórii súťažilo 62 detí a je potrebné dodať, že v prípade rovnakého počtu bodov rozhodoval čas súťažiaceho.  Na našich žiakov sme hrdí, najmä keď si uvedomíme, aké je niekedy ťažké a stresujúce podať ten najlepší výkon.

Súčasťou Logickej olympiády bol aj odborný seminár Rozumieme nadaným, kde každoročne vystúpia odborníci na výchovu a vzdelávanie mimoriadne intelektovo nadaných detí a žiakov. Aj tento rok vystúpila najväčšia špička psychológov, špeciálnych pedagógov a učiteľov nadaných detí na Slovensku a opäť nechýbali ani zaujímavé témy:

  • Nadané deti a inklúzia v podaní psychológa Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave doc. PhDr. Vladimíra Dočkala, CSc..
  • Bezpečnému vzdelávaciemu prostrediu pre nadaných sa venovali riaditeľka Súkromnej základnej školy pre žiakov s intelektovým nadaním CENADA v Bratislave PhDr. Jana Jurášková, PhD. a riaditeľka Centra nadania, n.o. Mgr. Martina Mátychová,PhD..
  • Psychologička Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove Mgr. Slavomíra Zajacová zaujala prednáškou pod názvom Ako školy ničia kreativitu žiakov.
  • Špeciálni pedagógovia centra Mgr. Ingrid Storinská a Mgr. Ľuboš Lukáč predstavili jedinečný spôsob mimoškolského vzdelávania nadaných žiakov v prvom Klube nadaných detí v Prešove, ktorý založili pred piatimi rokmi.
  • Mgr. Anton Frič z LEAF Academy predstavil medzinárodnú strednú školu, ktorá podporuje a učí kriticky myslieť. Školu, v ktorej tímová práca a chuť zlepšovať sa je dennou rutinou.
  • Prácu v Školskom klube detí objasnila vo svojom výstupe Mgr. Zuzana Hudecová zo Základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Témou prednášky bola Efektívna tvorivosť v Školskom klube detí.

Prednášky odborníkov na prácu s nadanými deťmi boli ozaj zaujímavé, na vysokej úrovnia zároveň veľkým prínosom aj pre našich učiteľov.

Mgr. Jitka Fiľová

Kalendár

apríl 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish