Cesta stredovekom

25. februára 2018

Stredovek je označované ako obdobie medzi starovekom a novovekom. O tomto historickom období ste už určite niečo počuli. V tomto období sa začínajú objavovať písané listiny, zákonníky a predpisy. Zaujímavosti o tomto období sa naši žiaci dozvedeli prostredníctvom interaktívneho podujatia, ktoré zorganizovali pracovníci Vihorlatského múzea v spolupráci so študentkami  5. ročníka v odbore história na Prešovskej univerzite v Prešove.

V prvej prednáške mohli žiaci nahliadnuť do obdobia na hornom Zemplíne, v ktorom dominovali šľachtické sídla. Získali poznatky o bývaní šľachticov od čias výstavby hradov až po existenciu kaštieľov.  Dozvedeli  sa ako hrady vznikali, zanikali alebo menili svoju podobu. Vedeli ste napríklad, čo je to kúria alebo oppidum?

Druhá prednáška sa venovala téme zbojníkov z Vlčích hôr. Poznáte mená ako Fedor Hlavatý alebo Andrej Savka? Sú to dvaja najznámejší predstavitelia zbojníkov. Fedor Hlavatý viedol takmer 50-člennú zbojnícku družinu, ktorá operovala v okolí Humenného, Sniny, Medzilaboriec, Svidníka, Stropkova a Bardejova. Tam sa v obci Stebník narodil aj ďalší známy zbojník Andrej Savka, ktorý oslobodzoval svojich kolegov a nevoľníkov.

Žiaci mali po prednáške pripravenú osemsmerovku venovanú zbojníkom, snažili sa rozlúštiť a prečítať stredovekú listinu, konkrétne výhražný list Fedora Hlavatého z roku 1493 mestu Bardejov, vyskúšali si aj písanie perom a tušom a v závere mohli vidieť ako sa kedysi pečatilo s pečatidlom a pečatným voskom.

Svoje putovanie stredovekom sme ukončili zaujímavým exkurzom do sveta fotografie. Žiaci mali možnosť nahliadnuť do života ľudí, či obyčajných vecí okolo nás, ktoré boli zachytené videním fotografov.

Za zaujímavú akciu ďakujeme a tešíme sa na ďalšie interaktívne prednášky.

                                                                    PaedDr. Andrea Poláková, Mgr. Petra Šedzmáková

Response code is 404

 

Kalendár

február 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish