Na návšteve v televízii a v rozhlase

12. novembra 2017

Médiá rôzneho druhu ovládajú svet okolo nás. V posledných rokoch sa včlenili do nášho každodenného života. Sú všade navôkol. Doma, v škole, v našich taškách, vreckách…  Náš svet je plný mediálnej komunikácie. Komunikujeme prostredníctvom internetu, inteligentných telefónov, informácie prijímame pomocou televízie, rádií… Médiá a ich obsahy ovplyvňujú náš život. Ako sa vyznať  vo veľkom množstve informácií a ako nepodľahnúť mediálnym tlakom učíme žiakov na hodinách mediálnej výchovy či v podobe mediálnej výchovy ako prierezovej témy.

Ako to však chodí v skutočných médiách, ako sa tvoria mediálne produkty a ako vyzerá práca moderátora, režiséra či strihača sme si išli overiť priamo do praxe. Mediálnu exkurziu pre žiakov piateho ročníka zorganizovala pani učiteľka Gabriela Piatková. Jej cieľom bolo nielen spoznať médiá z tej druhej strany, ale poukázať aj na dôležitosť kvalitnej a objektívnej  komunikácie a schopnosť orientovať sa v mediálnych obsahoch. Na ceste za médiami sme sa tentoraz vybrali do Prešova. Naše putovanie za médiami  sme začali v televízii LUX. Práve tu sme si mohli overiť získané vedomosti v praxi. Vyskúšali sme si prácu režiséra, kameramana, strihača či redaktora. Práca za kamerou či s mikrofónom v ruke veľmi zaujala a len ťažko sme opúšťali priestory štúdia a strižne. Čakalo nás však ešte jedno mediálne prekvapenie, o ktoré sa postaral pán farár Jozef Kozák. Zaviedol nás na návštevu do SKY -rádia, kde pán farár nahráva nedeľné zamyslenia. Aj tu sme mali možnosť nahliadnuť do štúdií a na vlastnej koži zažiť prácu moderátora a redaktora. Nezabudnuteľným zážitkom bola najmä prítomnosť pri priamom vysielaní rozhlasovej relácie.

 

Mediálna exkurzia bola nielen poučná, ale aj inšpiratívna. A kto vie, možno práca v médiách bude aj našou budúcnosťou… a možno raz budú médiá aj vďaka nám slúžiť ľuďom, nie ľudia médiám. Lebo ako povedal Ján Pavol II:

„Spoločenské komunikačné prostriedky sa môžu veľmi pričiniť o jednotu medzi ľuďmi.“

Mgr. Jitka Fiľová

Response code is 404

Foto: Mgr. Jitka Fiľová

 

Kalendár

november 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish