Svetový deň vody

27. marca 2017

„Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi.“
                                                                                                 Leonardo da Vinci

Možno to znie prehnane, keď sa povie, že voda je všade okolo nás. Po hlbšom zamyslení však každý zistí, že je to skutočne tak. Je v ovzduší vo forme oblakov, hmly, padá na zemský povrch vo forme dažďa či snehu, je na zemskom povrchu aj pod povrchom, v každom živom organizme, v rastlinách. Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života, hoci si to často ani neuvedomujeme. Považujeme ju za samozrejmosť a možno jej nevenujeme až takú veľkú pozornosť, akú si zaslúži. Bez pochýb je voda najdôležitejšou zlúčeninou na zemskom povrchu, podstatnou zložkou biosféry a má popri pôde význam pre zabezpečenie výživy ľudstva. Preto si ju treba chrániť.

Obrovský význam vody sme si pripomenuli aj my počas Dňa vody, ktorý sa konal 22. marca.  Triedy VI.B a VI.C  si počas hodín environmentálnej výchovy pripravili zaujímavú aktivitu – dotazník. Počas veľkej prestávky sa naši šiestaci vyobliekaný v modrom odeve a so symbolom vody na hrudi vybrali zisťovať vedomosti svojich spolužiakov či učiteľov.  Overili si, či poznajú základnú charakteristiku vody, či šetria vodu, alebo či vedia, koľko vody denne vypiť a akú vodu preferovať.

Veríme, že aj takýmto spôsobom si všetci uvedomíme, že voda je životodarná tekutina a má teda pre človeka nesmierny význam. Bez vody by  život človeka nebol možný, a preto by sme mali neustále klásť veľký doraz na jej prirodzenú ochranu a obnovu pre budúce generácie.

Mgr. Lenka Jeňová

Response code is 404

Foto: Mgr. Jitka Fiľová

 

 

 

 

 

 

 

Kalendár

marec 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish