Sladké medové víťazstvá

13. novembra 2016

Med má mnoho pomenovaní. Poznáme ho ako tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak. Už tisícročia si ľudia túto sladkú a chutnú hmotu uctievali ako dar, pokrm bohov či liek liekov. Do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia.

Nad významom medu a nad jeho účinkami sa každoročne zamýšľame aj my a vzdávame hold včelám. Na včelách je fascinujúce, že dokážu vytvoriť silné spoločenstvo, kde každý jedinec má svoju nezastupiteľnú úlohu. Z ich usilovnej práce majú úžitok mnohí. Veď aj Albert Einstein povedal, že ak vyhynú včely na Zemi, do štyroch rokov vyhynie aj ľudstvo …

Priblížiť prácu včelárov a život včiel mladej generácii si dali za cieľ organizátori vedomostnej a výtvarnej súťaže „Hrnček medu – včely a včelári očami detí“.  Súťaž každoročne pripravuje odbor školstva Mestského úradu v Humennom v spolupráci so Základnou organizáciou Zväzu včelárov na Slovensku a ďalšími mestskými organizáciami, ktorými sú Základná umelecká škola na Mierovej ulici v Humennom, Základná škola Pugačevova 7, Humenné, Mestské kultúrne stredisko v Humennom a CVČ Dúha v Humennom.

Žiaci našej školy sa aj tento rok zapojili do tejto obľúbenej súťaže, ktorej úroveň z roka na rok vzrastá. Aj napriek vysokej úrovni výtvarnej časti súťaže sme boli opäť veľmi úspešní a zbierali sme ocenenia.  Cieľom súťaže bolo pozrieť sa na svet včiel a včelárov očami detí a odborná porota zložená zo skúsených výtvarníkov  ocenila kvalitu a originalitu výtvarných diel. Že táto téma deti zaujala, svedčí množstvo a pestrosť prijatých prác. Nechýbali kresby, maľby, koláže, kombinované techniky, priestorové práce … Porota mala veru ťažkú úlohu vybrať z 275 pekných prác tie najkrajšie. 

A ako sme dopadli my? Naši malí výtvarníci sa na túto súťaž poctivo pripravovali v rámci záujmového útvaru Farebný ateliér celé týždne. Výsledkom ich snahy sú malé umelecké dielka, ktoré si budete môcť pozrieť aj v priestoroch našej školy. Aj vďaka nim bola naša škola aj tento rok najúspešnejšia. Do okresného kola súťaže sme poslali 20 prác a hneď šiestim žiačkam udelila odborná porota ceny a čestné uznania:

kategória – 1. stupeň ZŠ, CVČ

CENY : 

Barbora Fiľová

Tamara Fiľová

ČESTNÉ UZNANIE :

Nelka Guzi

 

kategória – 2. stupeň ZŠ, CVČ / 10 -15 rokov/

CENY :

Alexandra Babjaková

ČESTNÉ UZNANIE : 

Diana Lopaničová

Emma Getlíková

 

Na výstavu bolo vybrané aj dielko Tamarky Guľkovej. Tešia nás aj úspechy našich žiačok, Mii Kasaničovej a Alexandry Szabóovej, ktoré sa do súťaže zapojili vrámci ZUŠ na ulici Mierovej.

Všetkým úspešným výtvarníčkam blahoželáme a ďakujeme za ich talent, trpezlivosť a snahu !

Mgr. Jitka Fiľová

Response code is 404

 

 

 

 

 

Kalendár

november 2016
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish