Medzinárodný deň pozdravov

29. novembra 2015

21. novembra si ľudia na celom svete pripomínajú tak každodennú a pri tom veľmi dôležitú a potrebnú súčasť nášho bytia – POZDRAV.  Niečo tak samozrejmé, na čo však často zabúdame. V tento deň je totiž medzinárodný deň pozdravov alebo World hallo day, ktorý má dlhoročnú tradíciu.

Autormi myšlienky Medzinárodného dňa pozdravov boli bratia MacCormakoví, ktorí počas arabsko izraelskej vojny hľadali spôsob ako zastaviť všetky vojny sveta. Vyslovili myšlienku, že v tento deň by mal každý z nás pozdraviť aspoň desať ľudí – pretože, keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať.
Od r. 1973 sa tento deň pripomína v približne 180 krajinách sveta. Ku podpore Svetového dňa pozdravov sa doteraz pripojilo aj 31 nositeľov Nobelovej ceny, ktorí vyzdvihli fakt, že World Hello day je jednôt z hodnôt na podporu mieru a nástrojom na zachovanie mieru.

A čo máme v tento deň urobiť my? Pozdraviť svojich blízkych, priateľov, kamarátov, učiteľov, spolužiakov, susedov či náhodných okoloidúcich, známych i neznámych … Podať im ruku či priateľsky zamávať. Dať najavo svoju lásku či sympatie všetkým, ktorých máme radi a vážime si ich. Napísať list, pohľadnicu či ozvať sa tým, čo nežijú blízko nás. Nehanbiť sa pozdraviť, lebo to je slušnosť a odpovedať na pozdravy je samozrejmosť! Pozdrav je prejavom úcty, rešpektu, dobrých úmyslov, sympatií a priateľstva vyjadrený slovom, gestom alebo písmom. Poznáme veľa podôb pozdravov.

Na tento sviatok sme nezabudli ani my, parlamenťáci, Spolu s pani učiteľkou Janou Kurilovou a Petrou Šedzmákovou sme  vymysleli akciu, ktorou si pozdravy pripomenieme. Oslovili sme záujmový útvar Mladý redaktor, aby nám s akciou pomohli. Práve nádejní redaktori prekvapili našich učiteľov a ostatných pracovníkov školy príjemnými pozdravmi a prianiami vo forme minibásničiek, ktoré si vymysleli. Zdravili aj okoloidúcich spolužiakov, ktorí si možno práve vtedy uvedomili silu pozdravu, na ktorú často zabúdajú.

Tak dovidenia, milí spolužiaci, učitelia … veď slušnosť káže pozdraviť sa!
Nezabúdajme, pozdraviť sa nie je hanba! Pozdrav môže zlepšiť náladu a pridaný úsmev blahodarne pôsobí na našu osobu, a preto je každodenne potrebný.

Vaši parlameňťáci

Response code is 404

Foto: Samuel Kristev

Mladý redaktor


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kalendár

november 2015
Po Ut St Št Pi So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish