Medzinárodný deň školských knižníc

26. októbra 2015

Medzinárodný deň školských knižníc (IASL – Medzinárodná asociácia školského knihovníctva) – štvrtý októbrový pondelok
Logobol vyhlásený Dr. Blanche Woollsovou, prezidentkou IASL (International Asociacion of School Librarienship) v r. 1999. Pripomína sa každý štvrtý októbrový pondelok.

Na našej škole sme si tento deň pripomenuli aktivitou našej školskej knižnice – čítaním knihy Jaroslavy Blažkovej „Tóno a iné mravce.“ Túto knihu v každej triede na prvom stupni školy čítali všetci žiaci. Kým všetci čítali knihu, žiaci 2.A pripravovali z tejto knihy päť scénok, ktoré nám mali pomôcť zistiť, nakoľko pozorne žiaci v triedach knihu čítali. Učili sa naspamäť texty z knihy a dramatizovali ich. Scénky mali jednu chybu, boli bez konca. Aby sme zistili, či žiaci vo všetkých triedach pozorne čítali dohodnutú knihu, scénky sme v jednotlivých triedach hrali a žiaci v triedach scénkam určovali ich záver. Potešilo nás, že v niektorých triedach sme nestihli scénky dohrať a čitatelia vykrikovali, ako sa to všetko v knihe skutočne skončilo. Najväčšiu radosť mali malí herci, keď od paní učiteliek dostali aj malú sladkú odmenu ako poďakovanie za ich snahu.

Aktivita mala niekoľko dôležitých momentov. Najdôležitejšie je to, že všetci žiaci čítali, čítali s porozumením, čo dokázali pri ukončovaní scénok, venovali sme sa dramatizácii, deti boli vedené k prezentácii naučeného textu na verejnosti a v neposlednom rade do knižnice pribudol veľmi milý text na mimočítankové čítanie.

Dúfame, že sme prispeli k tomu, aby sa kniha stala zdrojom informácií, poučenia i zábavy aj pre tie najmenšie deti.

Mgr. Helena Botková


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kalendár

október 2015
Po Ut St Št Pi So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish