Exkurzia do Vihorlatskej knižnice

20. októbra 2015

O knihách a knižniciach sa piataci učia na hodinách literatúry. A keďže každý z nás dobre vie, že lepšie je raz vidieť  ako stokrát počuť,  rozhodli sme sa ukázať našim piatakom, ako to vo svete kníh chodí. Jesenné dni plné školských povinností si piataci solu so svojimi učiteľkami slovenského jazyka, Mgr. Janou Kurilovou, Mgr. Lenkou Dzurkovou, Mgr. Janou Burešovou a Mgr. Dominikou Štofejovou, spríjemnili netradičnou hodinou literatúry vo Vihorlatskej knižnici v Humennom.

Práve tu piataci odhaľovali čaro kníh, objavovali tajné svety či riešili tajuplné záhady  ukryté v knihách. Najskôr sa však dôkladne oboznámili s priestormi mestskej knižnice a vďaka pani knihovníčke sa dozvedeli  o jednotlivých oddeleniach knižnice, o usporiadaní a spôsobe požičiavania si kníh, medziknižničných výpožičkách či o tom, ako vzniká kniha, kto je spisovateľ, ilustrátor, ako treba s knihou zaobchádzať.

Skutočné knižné poklady však naši mladí čitatelia objavili v oddelení pre deti a mládež. Práve tu sa so zvedavosťou a v pohodlí začítali do prvých viet kníh. To, že  knihy sú nemí učitelia, vedia naši žiaci dobre. Uvedomujú si ich dôležitosť v našom živote, aj keď, ako často priznávajú, od čítania ich odradí vlastná lenivosť. No, keď ju prekonajú a začítajú sa do pútavej knihy, je ťažké odtrhnúť sa od nej. Možno práve preto viacerí piataci odchádzali z knižnice s novým čitateľským preukazom alebo s vypožičanou knihou. Veríme, že z našich piatakov sa stanú dobrí čitatelia, ich vzťah ku knihám sa bude prehlbovať a návštevy knižníc či kníhkupectiev budú čoraz častejšie.

Mgr. Jitka Fiľová

Response code is 404

Foto: Mgr. Lenka Dzurková (V.A,D)

Mgr. Jana Burešová (V.B,C)

 

 

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kalendár

október 2015
Po Ut St Št Pi So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish