Morena

21. apríla 2015

Vynášanie Moreny

Žiaci piateho ročníka Základnej školy Hrnčiarskej 3 v Humennom si na tvorivej dielni vytvorili Morenu, symbol odchádzajúcej zimy,  ktorú za spevu ľudových piesní a tajomných zaklínadiel vyniesli na humenský Most lásky, podpálili ju a utopili v rieke Laborec.

Morena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Zosobňuje zimu, ktorej na jar končí vláda. Nie je však možné považovať ju len za bohyňu smrti alebo za akúsi ohyzdnú starenu. Je vraj veľmi krásna…

Jednou z pekných ľudových tradícií, ktorá má korene ešte v predkresťanskom období a zachovala sa až dodnes, je vynášanie Moreny, slamenej figuríny odetej do ženských šiat. Aj piataci z našej školy sa opäť pripojili k tomuto sviatku. Ľudové pásmo s výkladom a tvorivou dielňou pre svojich spolužiakov pripravili dievčatá zo záujmového útvaru Mladý redaktor. Ruky k dielu priložili aj žiaci V.A triedy, vyrobili krásnu Morenu. Obliekli ju a v sprievode všetkých piatakov vyniesli na Most lásky. Počas dlhej cesty zo školy na Most lásky sme spievali krásne slovenské ľudové piesne. Na moste sme si ešte raz pripomenuli význam a symboliku tohto sviatku a pomocou rečňovaniek a zaklínadiel sme Morenu podpálili a úspešne utopili.

Teraz už jar môže pokojne prísť k nám, veď Morena už stratila svoju moc…

 

Nellka Copková

Mladý redaktor

Response code is 404

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kalendár

apríl 2015
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish