Advent – čas plný vôní a radostného očakávania …

24. novembra 2016

Advent je čas očakávania a prípravy na najkrajšie sviatky v roku. Kresťanské sviatky, ktoré oslavujú narodenie Ježiša Krista. Slávnosťou Krista Kráľa sa končí cirkevný rok a už nasledujúcou nedeľou, prvou adventnou,  sa začína nový cirkevný rok a obdobie duchovnej prípravy na Vianoce.

S Adventom spájame aktivity, zvyky a tradície, ktoré nám pomáhajú prežiť tento čas plnšie. A k adventu neodmysliteľne patrí okrem  sviatočnej atmosféry aj adventný veniec a zažaté trblietajúce sviece.

A práve adventnými vencami sme sa rozhodli spríjemniť si predvianočný čas očakávania.

My, žiaci Základnej školy Hrnčiarskej 13 v Humennom, sme s pomocou rodičov vyrábali nádherné adventné vence. V priestoroch  školy  sme s pomocou pani katechétky Gabiky Piatkovej, a tiež pani učiteľky Bibiány Bilšákovej zorganizovali výstavu našich originálnych adventných vencov. Vďaka tomu sa každý, kto vkročil do našej školy, mohol vyše dvoch týždňov do sýtosti vynadívať na vyše 70 krásnych adventných vencov.  Stoly  plné  vencov dýchali tvorivosťou. A niet sa čo čudovať, veď na nich trónili vence z prútia, perníka, gaštanov, klátikov dreva, ale i z lega. Nechýbali vence zdobené mašľami, škoricou, šiškami, ale aj voňavým ihličím. Moderné i tie tradičné. Každý by si isto vybral…

Atmosféru voňavého čakania nám spríjemnil príchod pána dekana Františka Mariňáka, ktorý nás navštívil.  Školou sa niesli krásne náboženské spevy našich najmenších, ktorí sa nevedeli dočkať chvíle, kedy k nim pán dekan príde a požehná a posvätí nám  naše adventné vence. Všetci prítomní s veľkou radosťou v srdiečkach sledovali náboženské úkony a spoločne sa s pánom dekanom modlili.

Spokojní žiaci si domov odnášali okrem posvätených adventných vencov aj diplomy a vecné  ceny za ich snahu. A advent už môže začať …  Ďakujeme !

spokojní žiaci a rodičia

Response code is 404

 

 

Kalendár

november 2016
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish